Engraving Forum.com - The Internet's Largest and Fastest Growing Engraving Community

The Internet's Largest and Fastest Growing Engraving Community
Discuss hand engraving using basic to the most advanced methods and equipment
Forum Members: 14,048. Welcome to our newest member, Sawbuck
EngravingForum.com - Domain since Feb 7, 2003

Graver Video Conferencing is empty Join now!


Go Back   Engraving Forum.com - The Internet's Largest and Fastest Growing Engraving Community > Forums > Lindsay AirGraver Info - Hand Engraving Forum
ENGRAVING TOOLS - Paypal accepted Classes Glossary Feedback Tips Sharpening Bulino Videos Forum Policies

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-08-2010, 04:51 AM
Melisa Melisa is offline
Copper
 
Join Date: Jul 2010
Location: Australia
Posts: 8
Default Air Compressor Tank

Hi,

Can the Artisan Engraver be connected to regular auto air-compressor? or does it need to be a specific compressor?

I have 2HP - 77 litres/min tank. Will Artisan work with this compressor (without regulator)?

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 11-08-2010, 08:30 AM
Steve Lindsay's Avatar
Steve Lindsay Steve Lindsay is offline
Administrator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Kearney, NE
Posts: 4,020
Default Re: Air Compressor Tank

Hi Melisa, Yes, your compressor will work. You'll need a regulator somewhere in the line though. Either at the compressor or somewhere else in line.
__________________
__________________________________
Steve Lindsay
AirGraver.com
EngravingArtist.com
Reply With Quote
  #3  
Old 12-12-2010, 05:18 AM
pedroito's Avatar
pedroito pedroito is offline
Platinum
 
Join Date: Oct 2010
Location: Madrid España
Posts: 274
Default Re: Air Compressor Tank

I have a small compressor for an airbrush, but has no boiler, could I claim for my airgraver Classic?
Thanks

ESPAÑOL

Tengo un pequeño compresor de un aerógrafo, pero no tiene calderín, ¿me podría valer para mi airgraver Classic?
Gracias
Reply With Quote
  #4  
Old 12-12-2010, 12:28 PM
pedroito's Avatar
pedroito pedroito is offline
Platinum
 
Join Date: Oct 2010
Location: Madrid España
Posts: 274
Default Re: Air Compressor Tank

Hi I show you the compressor, to tell me if I would be better for airgraver.



I bought putting reguradrodes
greetings
Attached Images
File Type: jpg IMG_0827.jpg (110.6 KB, 20 views)
File Type: jpg DSC06461.jpg (84.5 KB, 16 views)
Reply With Quote
  #5  
Old 12-12-2010, 08:00 PM
SVD's Avatar
SVD SVD is offline
Platinum
 
Join Date: Mar 2008
Location: Kansas City, MO
Posts: 2,555
Default Re: Air Compressor Tank

I'm not certain if that compressor has enough air flow or not but one thing that you could do is add an air tank between the compressor and the airgraver. I have one that I got at the hardware store. My compressor has a small tank so I added the larger one into the line. When the compressor runs, it runs for a longer time but then the airgraver runs for a much longer time before the compressor has to turn on again.
__________________
Enjoy!

Steve :->
(KCSteve in most forums)
SVD's Photo Album
Reply With Quote
  #6  
Old 12-13-2010, 06:43 AM
Daniel Houwer's Avatar
Daniel Houwer Daniel Houwer is offline
Platinum
 
Join Date: Mar 2008
Location: Haarlem, Holland
Posts: 2,113
Send a message via Skype™ to Daniel Houwer
Default Re: Air Compressor Tank

You can engrave on that low a pressure but youre missing the range where you would normally work in. around 2 bars. And for the hard stuff up to 4 or 4.5 bars. So I would try and find something with a tank that would give at least the 4 bar. The less noise they make, the more expensive they are but the more comfortable you work.
__________________
The best things in life are still made by hand.
Daniël's Photo Album
Reply With Quote
  #7  
Old 12-13-2010, 02:57 PM
pedroito's Avatar
pedroito pedroito is offline
Platinum
 
Join Date: Oct 2010
Location: Madrid España
Posts: 274
Default Re: Air Compressor Tank

As I feared, no good, works very low revs, but I have no problem but I have three compressors in my studio, this was an option to have in my home as it is very small and can be stored anywhere.

español
Como me temía no vale, trabaja a muy pocas revoluciones, pero no tengo problema tengo tres compresores mas en mi taller, este era una opción para tener en mi casa ya que es muy pequeño y se puede guardar en cualquier sitio.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Conduct
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 08:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.